Rubén Fernández: “Paterna ciutadania de segona, La Canyada de tercera”

Sí estimats veïns i veïnes som ciutadans de tercera. M’explique: vivim en una ciutat amb gairebé 70.000 habitants que malgrat el seu pes demogràfic no gaudix dels serveis que li pertocaria per quantitat d’habitants i per ser la ciutat amb més població de la seua comarca (l’Horta Nord). Uns quants exemples: qualsevol persona que haja de tramitar l’atur, s’haurà de desplaçar fins Burjassot per a fer-ho, ja que en Paterna no hi ha oficina del Servef (Burjassot té 37.000 habitants).

Si esta mateixa persona ha de tramitar qualsevol cosa a hisenda, s’haurà de desplaçar a Manises, ja que a Paterna tampoc no hi ha cap delegació (Manises té 30.000 habitants). Per a una millor atenció mèdica aquesta mateixa persona haurà d’anar al Centre d’Especialitats de Burjassot. I si no vol o no pot fer ús d’un vehicle privat, ho haurà de fer amb metro i aleshores patirà una freqüència de 15 minuts si viu en Paterna Centre o Campament i de 30 si viu en Santa Rita, La Canyada o la Vallesa (Torrent, molt més lluny de València i amb una població lleugerament superior a la de Paterna, compta amb una freqüència de 7 minuts de Metro). A estos inconvenients de pertànyer a una ciutat de segona, podem afegir els nostres, els de La Canyada: Molt sagnant el nostre servei de Metro. Un servei que ens obliga, en molts casos, a fer ús del vehicle privat per a anar al Cap i Casal. Trobant-nos pel camí amb una CV35 saturada i amb retencions.

A ningú se li ha passat pel cap que si augmentaren la freqüència a 7 minuts per a Paterna i 15 per a la resta de la línia fins arribar a Llíria, ajudaria a descongestionar la CV35?. Tenim un consultori mèdic, que dona servei a més de 12.000 habitants, amb moltes deficiències i que lluny d’arreglar-se, va perdent serveis dia a dia. I la programació cultural i lúdica? Només pel nadal i festes assenyalades. A cas no existim? Ha de ser tota sempre en Paterna? Per què no podem gaudir d’una programació municipal estable de teatre, cinema i música? Que no paguem la part que ens correspon com la resta? I les nostres zones verdes? I les dotacions per als parcs infantils? I les nostres voreres? I…?

Sí. Podríem continuar en una llarga llista que ja tothom tenim en el cap. Però la pregunta clau seria: I els responsables? I és ací on està el vertader problema. Hem patit una classe política al llarg dels anys que ha menyspreat les necessitats reals del poble de Paterna i molt en particular les de la gent que habitem La Canyada. Una classe política miop i anodina que ha preferit el “pelotazo” urbanístic, les obres faraòniques, la política de gestos i la foto en el periòdic, pagada amb els diners dels nostre impostos, abans que escoltar a la ciutadania, identificar els seus problemes i consensuar les solucions. Els veïns i veïnes de La Canyada volem participar activament de les polítiques que s’apliquen al nostre poble. Per a quan un interlocutor polític que ens escolte?

Facebooktwitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *